top of page
  • Writer's pictureOnyema Onwuka

Wat is een Doula?

Een doula is een ervaren en kundige vrouw die ondersteuning biedt tijdens de zwangerschap, de bevalling en de periode erna op fysiek, emotioneel en mentaal gebied. Het is een eeuwenoud gegeven dat barende vrouwen ondersteund worden door vrouwen. Sinds de jaren 80 wordt een doula steeds vaker gevraagd. Niet ter vervanging van de partner, maar juist om het team te versterken. De doula wordt ingezet bij zowel een thuisbevalling als in het ziekenhuis en is meestal door de (aanstaande) ouders ingehuurd. Een doula werkt als zelfstandig zorgprofessional.


Waarom een doula?

Omdat je tijdens de zwangerschap de doula leert kennen, bouw je een vertrouwensband op met haar. Zij helpt jou en je eventuele partner met het voorbereiden op de bevalling en kent daardoor jouw wensen. De doula blijft de gehele bevalling bij je en dat kan heel fijn zijn als je steeds wisselende verloskundige of verpleegkundigen naast je hebt. Je kunt overwegen een doula in te huren als je tijdens je bevalling graag continue support wilt van een ervaren en kundige vrouw. Ook kun je een doula inschakelen als je opziet tegen de bevalling, als je geen partner hebt of als hij/zij kan er niet bij zijn. En als je het fijn vind dat iemand jullie wensen rondom de bevalling ‘bewaakt’. De doula werkt samen met de partner, de verloskundige en/of arts en de kraamzorg/verpleegkundige.

Wat doet een doula?

Een doula ondersteunt jullie op een niet-medische manier tijdens de zwangerschap, de geboorte van jullie kindje en in de periode erna. De doula blijft gedurende de hele bevalling aan de zijde van de barende vrouw. Een doula zal er tijdens een bevalling alles aan doen de rust te bewaren en de aanstaande ouders een helpende hand te bieden. Op het gebied van ontspanning (massage), ademhaling, bevalhoudingen, grenzen en wensen bewaken en alles wat er nodig is. Maar ook op het gebied van coaching. Je moed inspreken, naar je luisteren of je gerust te stellen.


Hoe werkt een doula?

Een doula biedt meestal diverse pakketten aan waar je uit kunt kiezen. Een basispakket kan bijvoorbeeld bestaan uit:Kennismakingsgesprek

2 vervolggesprekken tijdens de zwangerschapMeehelpen met het opzetten van het geboorteplan

Ongelimiteerd email/telefoon contactOndersteuning tijdens de gehele duur van de bevalling

Een post partum gesprek

Een bevalverslag (vaak met foto’s

)In aanvullende pakketten worden onder andere korting op bevalcursussen, meegaan naar de verloskundige of gynaecoloog, massages, yoga en vele andere opties aangeboden.Veel doula’s bieden naast hun doula werkzaamheden nog andere diensten aan.

Besluit je op het laatste moment toch een doula bij je bevalling te willen, dan bieden de meeste doula’s ook last minute pakketten aan!

11 views0 comments
bottom of page